Mega Zinc - Mагазин CaliVita International

Отиване към съдържанието
Mega Zinc
100 таблетки

Дозировка
1 таблетка дневно

Съдържание
50мг Цинк
Високи дози Органичен цинк

Свързан в хелатна формула за пълнецонно усвояване. Особено се препоръчва на мъжете.

На кого го препоръчваме?
Цинка е жизненоважен минерал с уникално действие, който регулира циркулацията на витамин А в клетките и запазва целостта им. Регулира, контролира и управлява метаболитните процеси, както и функционирането на ензимните системи. Открива се в състава на множество жизненоважни ензими, които извършват хиляди процеси, започвайки от растежа на клетките до синтеза на тестостерона (мъжки полов хормон). Цинк може да се складира в организма в относително малко количество, затова е необходимо постоянно допълнително да се добавя. В случай на дефицит, развитието на мускулите се забавя, а имунната система отслабва, като се получава намалена устойчивост срещу заболявания.

Едни от най-важните свойства на цинка са:
- необходим е за синтеза на белтъци и ДНК;
- регулира циркулацията на витамин А в клетките;
- подобрява синтеза на инсулин (хормон на панкреаса, необходим за усвояване на захарите);
- играе важна роля в поддържане стабилността на кръвта и запазване на нейния рН баланс;
- необходим е за развитието на гениталиите (простатата функционира нормално само, ако е налице достатъчно количество цинк), а също така подпомага лечението при заболявания на простатата и успешно се прилага в случаите на стерилитет;
- играе важна роля за мозъчната активност, подпомага лечението на някои мозъчни заболявания, както и лечението на шизофрения;
- ускорява заздравяването на раните;
- намалява отлагането на холестерол;
- подобрява растежа;
- подобрява интелектуалната способност;
- може да се използва при нарушени вкусови усещания, отстранява белите петна по ноктите.

Според някои изследвания, за нормалния синтез на тестостерон и сперматогенеза, количеството цинк трябва да е в достатъчно количество, т.е. проблемите с потентността при много мъже могат да се обяснят с хроничен недостиг на цинк. При мъже с проблеми с простатата, добавките от цинк и витамин В6, могат да окажат положително въздействие. Добавките от цинк и магнезий имат отличен ефект при по-възрастни хора, страдащи от деменция. Осигуряването на висико ниво на цинк е полезно освен за профилактика и за мъже имащи проблеми с простатата. Жени, страдащи от смущения в менструалния цикъл, е добре да вземат добавки, съдържащи цинк, преди да започнат каквато и да е хормонална терапия. Цинкът оказва изключително благотворно въздействие при този проблем.

Цинкът допринася за защита на хората, срещу вредните влияния на околната среда, особено в големите градове, където оловото и кадмият попадат във въздуха от изгорелите газове на автомобилите и цигарения дим. В случай на дефицит на цинк, вредното влияние на оловото и кадмия може да се неутрализира, чрез внасяне на допълнително количество добавки, които го съдържат.

Спортистите имат по-големи потребности от цинк, защото по време на тренировки се губят значителни количества от него, не само поради изпотяването. Цинкът е необходим и за синтеза на тестостерон, чието действие е свързано с развитието на по-масивна мускулатура у мъжете.

Цинкът се съдържа в големи количества в яйца, месо (печено говеждо, свинско, агнешки котлети), морски деликатеси (риба, раци), пшеничен зародиш, квасни дрожди, тиква, мляко, горчица. В овеса се съдържат големи количества лесно усвояем цинк, поради което той е популярен и като афродизиак (средство, повишаващо сексуалните възможности).

Резултати от изследвания са показали, че обичайната храна на американците осигурява около 8.6 mg цинк, а препоръчваната дневна доза от Американския институт за храните и лекарствата (FDA) е 15 mg, особено за възрастните мъже. Това показва, че цинковият дефицит е относително чест.

ВНИМАНИЕ! При вземане на добавки с цинк е необходим прием на по-големи количества витамин А или бета-каротен, което увеличава действието му. По-добър ефект се получава, ако се взема заедно калций и фосфор. В някои продукти, цинкът е под формата на сулфат или глутамат. За най-добро усвояване от организма, в съвременните продукти цинка е в хелатна форма. Препоръчителната доза е 10–15 mg на ден, а при спортистите дозата може да се увеличи до 50 mg. Повишаване на дозата е необходимо също при алкохолици и диабетици.

*** В някои литературни източници се дефинира токсична граница на цинков внос – 150 mg, а в други – на 500 mg. Това озвачава, че дози над посочените могат да предизвикат цинкова интоксикация.

Многостранен борец.

Знаете ли?
Една таблетка Mega Zinc осигурява толкова цинк, колкото 93 яйца!
Резюме:
Цинкът е един от най-важните микроелементи; тя участва в работата на редица ензими. Тя може да се намери във всеки от нашите клетки, но тялото ни не го съхранява и може да се появи дефицит. Ние се нуждаем от цинк непрекъснато и в някои случаи - хора, които живеят в район, където въздухът е замърсен, или липсват балансиран, смесена диета - това е полезно да я допълните, под формата на модерна формула.

Цинк, естествено срещащи се в миди, пълнозърнести храни, зеле, бобови растения, зеленчуци и млечни продукти, е един от най-важните микроелементи за добро здраве. Това е активатор на повече от 70 ензими, протеини, които са отговорни за подбуждане различни важни биохимични реакции в организма. Един от ензимите, който разчита на цинк е инсулин, което е важно за правилното въглехидратния метаболизъм и енергия. Цинкът е необходим за клетъчно деление, което го прави много важен елемент за имунната система, където изискванията за клетъчната репликация са огромни. Цинкът също играе важна роля във функцията на половите органи, и допринася за структурната цялост на много протеини в организма. Липсата на цинк в клетъчните мембрани прави клетката по-податливи на окислително увреждане от свободни радикали.

Цинкът не се разпределя равномерно в организма. Мозъка, сърцето и белите дробове са склонни да имат по-стабилни концентрации, докато количеството в кръвта, и по-репродуктивни органи тенденция да варира в зависимост от размера на цинк в диетата. Метаболитни нива на цинк може да бъдат неблагоприятно засегнати от замърсяването, небалансирано хранене, умствено или физически стрес, бременност, кърмене, или заболяване.
МАГАЗИН CALIVITA

ИНФОРМАЦИЯ

CALIVITA
МАГАЗИН
WEB МАГАЗИН

Назад към съдържанието