Pro Selenium - Mагазин Каливита

Отиване към съдържанието
Pro Selenium
60 таблетки

Дозировка
2-4 таблетки дневно

Съдържание
50мкг Селен
Органичен селен

Препарат, съдържащ селен - един изключително важен микроелемент с антиоксидантен ефект. Хелатната му формула спомага бързото му усвояване.

На кого го препоръчваме?
Благотворното въздействие на селена върху човешкия организъм вече е познато от все по-широк кръг хора от много страни. По стечение на обстоятелствата, само в по-развитите индустриални страни са събрани достатъчно сведения, потвърждаващи, че селена също може да се причисли към групата на антиоксидантите и затова играе важна роля за запазване на здравето. Ролята на селен за здравето е важна, въпреки, че организма ни се нуждае само от няколко микрограма от този елемент.

Повърхността на някои части на планетата е извънредно бедна на селен. Така например в Нова Зеландия, където растителността, която пасе едрия рогат добитък е бедна на селен, животните страдат от болести на сърцето и мускулите. В същото време трябва да споменем, че нуждите от селен за хората все още се осигуряват чрез внос на жито от Австралия. Установено е, че много заболявания на сърцето, които се наблюдават в Китайската област – Кешан се дължат на селенов дефицит. Тъй като дълго време причината за тази нарушения не е била известна, заболяването е получило името си – „Кешан синдром“.

На селена се отдава огромно значение за профилактика на болестите на цивилизацията (главно при туморните заболявания и заболяванията на сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове), за които вредното влияние на свободните радикали е значително. В процеса на обмяна на веществата в клетките се освобождават т. нар. свободни радикали. Те увреждат клетъчните мембрани, унищожават дезоксирибонуклеиновата киселина (DNK) и са отговорни в най-голяма степен за генералното изтощаване на организма, характерно за процесите на стареене.

Изследванията категорично доказват, че действието на антиоксидантите е много благоприятно, тъй като неутрализират свободните радикали. Най-важните антиоксиданти са: Витамин С и Е, бета-каротен и селен.

В последно време вниманието на специалистите беше привлечено от свойствата на селена и неговото действие като противовъзпалително средство, намиращо голямо и успешно приложение за профилактика и терапия при възпалителни заболявания на двигателната система. Освен, че неутрализира влиянието на някои канцерогени и осигураява защита от развитие на тумори, селена е важен за функционирането на панкреаса и за еластичността на тъканите. Употребата на селен при жените в менопауза облекчава топлите вълни и физиологичния дискомфорт.

Антиоксидантните му свойства оказват положително действие върху оптималното функциониране на имунната система и при спермогенезата. Мъжете имат още по-големи потребности от селен, тъй като той главно се концентрира в тестисите и големи количества от него се губят със спермата.

Селена намалява образуването на пърхут. Важно е да се знае, че селен и витамин Е имат синергично действие върху правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и синтезата на антитела, и по-добре да се вземат заедно, отколкото поотделно.

Селена възпрепятства или поне забавя стареенето на тъканите. Недостиг или липса на селен водят до ранна загуба на имунитет, туморни и сърдечно-съдови заболявания.

Природни източници на селен са: пшеничен зародиш, трици, кромид лук, домати, броколи, риба тон и др.

Модерният помощник.

Знаете ли?
Една таблетка Pro-Selenium осигурява селен, колкото 3 яйца или консерва риба тон!
Резюме
Добре известно е, че селенът е микроелемент от мощен антиоксидантен ефект, който поддържа тялото ни в защита срещу свободните радикали. Въпреки че е по-малко известно е, че - освен всички тези ефекти - той играе важна роля в здравословното функциониране на имунната система. Той също така помага за поддържането на нормалното производство на йод, подпомагане на щитовидната жлеза хормони.

Открита от Jons Берцелиус през 1817 г., микроелементите селен на получава името си от гръцката дума "Селена", заради белия си цвят. За дълго време, след като са открити, беше счетено, че е токсично вещество, но последващото научно проучване разкри, селен да бъде задължителен елемент на правилното хранене.

Селенът може да се намери в морски дарове, месо и зърнени храни, въпреки че той може да варира значително. Размерът на месото зависи от съдържанието на селен на тревата или зърно, които се хранят добитъка, а това, от своя страна, зависи от съдържанието на селен в почвата, където се отглежда растението. Най-високите естествените концентрации на селен обикновено се срещат в бразилските орехи.

Селенът е ключов компонент на пероксидаза от ензима глутатион. Основната роля на този ензим е да защитава клетките и тъканите на тялото от оксидативен щети, причинени от свободните радикали. Много учени смятат щетите клетка, причинени от свободните радикали, за да бъде една от основните причини за стареенето. Селенът също играе важна роля в производството на хормони на щитовидната жлеза. Хормоните от тази жлеза съдействат за развитието и диференциацията на всички клетки в организма, както и те да помогне за регулирането на протеини, въглехидрати и мазнини метаболизъм.

Както при много други минерали, абсорбция селен се подобрява, когато елементът е взето свързан с органична киселина (известна като "хелатиран" форма).

ВНИМАНИЕ!
Да не се превишава препоръчваната дневна доза.
Хранителните добавки не могат да заместят балансираното смесена диета.
Да се ​​съхранява на място, недостъпно за малки деца.
Назад към съдържанието