Диабет - защо е опасен и как може да се предотврати

Към съдържанието

Диабет - защо е опасен и как може да се предотврати

Каливита
Публикуван от Каливита партньор в Здраве · 10 април 2023
Tags: диабетвитаминD
Диабетът е едно от най-разпространените болести на цивилизацията. Около 90% от случаите са диабет тип 2. Диабетът всъщност е признак на симптом, който е повишени нива на кръвната захар. Причините за това обаче са различни при диабет тип 1 и тип 2.

Увреждане на бета клетките

Диабет тип 1 се причинява от увреждане на така наречените бета клетки в панкреаса, които произвеждат инсулин. Поради липсата на инсулин тялото не може да транспортира захарта от кръвта до тъканите и нейното ниво в кръвта бързо се повишава.

Това заболяване най-често започва в детството или ранна зряла възраст и се причинява главно от автоимунен отговор срещу бета клетки. Но защо тялото произвежда антитела срещу тях все още се изучава. Един вариант, който се проучва, е дефицитът на витамин D.

Проучванията многократно показват, че приемайки витамин D поне през есента и зимата (особено при бременни жени), намаляваме риска от това заболяване. Въпреки това, след като заболяването се появи, единствената възможност за лечение е инсулинът.

Неспособността на тялото да обработва глюкозата


При диабет тип 2 е различно. Тук може да има достатъчно инсулин, а понякога панкреасът дори го произвежда в излишък. Но човешката тъкан не може да реагира достатъчно на него и да го използва за пренос на захар в тъканите. Това състояние се нарича инсулинова резистентност.

Причините за това заболяване, за разлика от предишния тип диабет, са известни. Това е преди всичко нездравословен начин на живот, неправилно хранене, наднормено тегло и липса на движение.

Но има и добри новини от това. Ако се грижим превантивно за здравето си, рискът от развитие на това заболяване е много малък

Нарушен глюкозен толеранс


Трябва също така да се спомене, че все още има предшественик на диабета, който наричаме нарушен глюкозен толеранс. Благодарение на него нивото на кръвната захар е малко над нормата, но не толкова високо, колкото при диабета. В този случай тялото не реагира достатъчно на натоварването с глюкоза и поради това понякога има повишени нива на кръвната захар.

За съжаление, това състояние вече повишава риска от сърдечно-съдови усложнения, като миокарден инфаркт или инсулт. Съществува и опасност нарушеният глюкозен толеранс да прерасне в диабет тип 2.

диабет

Какво е толкова опасно за диабета?


Каква е опасността? От една страна, има екстремни колебания в кръвната захар, както в положителна, така и в отрицателна посока, което може да доведе до кома, от друга страна, има усложнения, свързани с дългосрочно повишаване на кръвната захар.

Това е главно увреждане на малките съдове и нерви, което по-късно може да доведе до кървене от долните крайници с необходимост от ампутация, има също болка поради невропатия, допълнително увреждане до бъбречна недостатъчност с необходимост от диализа и накрая диабетна ретинопатия водещи до слепота.

Как да се предпазим от диабет


Ето защо е важно нивата на кръвната захар да се поддържат възможно най-ниски. Основата, разбира се, е да промените хранителните си навици и да включите редовни упражнения в ежедневието си.

От естествените добавки, приемането на хром 3 пъти на ден с храна (Chromium Max) може да ни помогне, тъй като хромът помага за подобряване на чувствителността на нашите тъкани към инсулин.

Друга подходяща добавка е Nordic Pure Omega 3, която защитава кръвоносните съдове и има противовъзпалителен ефект.

Течният хлорофил (3 супени лъжици на половин литър вода) също може да ни помогне да намалим нивата на кръвната захар.

За хората, които предпочитат течна хранителна добавка, Organic Acai може да бъде добър избор, особено поради противовъзпалителния си ефект и благоприятния ефект за намаляване на инсулиновата резистентност.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Назад към съдържанието