Защо редовното пиене на вода е толкова важно?

Към съдържанието

Защо редовното пиене на вода е толкова важно?

Каливита
Човек отделя средно 2,5-3 литра вода на ден чрез урината, изпражненията, дишането и кожата. Тялото обаче трябва да има балансиран воден баланс и за да покрие тези загуби, трябва да приема вода. Около една трета от литър "нова" вода на ден се произвежда в тялото в резултат на метаболитна активност, приемаме около 700 ml вода, свързана с храната.

Това означава, че останалата част (приблизително 1,7 литра) трябва да бъде доставена в тялото директно под формата на течности. Всеки ден за цял живот. Да не забравяме, че елиминираме над 3 литра вода чрез физически усилия. Дори тази загуба трябва да бъде адекватно компенсирана. Качеството на тези течности и постоянният им прием в точното количество е важно условие за поддържане на здравето, психическото благополучие и продуктивността на работното място.

Защо да пием?


Правилното количество течности осигурява не само метаболизма и добрата бъбречна функция, т.е. отделянето на вредните вещества, които се образуват в организма. Той също така позволява пълната ефективност на буквално всички други органи, физически и психически функции, а също така поддържа правилния вид на кожата.

Обратно, липсата на вода в тялото (дехидратация) причинява както остри, така и хронични проблеми. Острите симптоми на лека дехидратация включват главоболие, умора и неразположение, намалена физическа и умствена работоспособност, включително намалена концентрация. Загуба на течности от 2% от телесното тегло означава загуба на до 20% от работоспособността. Това намалява способността на децата да посещават училище, което може да повлияе неблагоприятно на техните академични постижения.

Риск от дехидратация


Дори при 5% дехидратация съществува риск от прегряване, циркулаторна недостатъчност и шок. Малката, но продължителна липса на течности, която често дори не регистрираме в ежедневието, може да доведе до сериозни здравословни смущения. В допълнение към повтарящи се главоболия или запек, може да се появи бъбречна дисфункция и образуване на камъни в бъбреците и пикочните пътища.

Дехидратацията също така повишава риска от инфекции на пикочните пътища, апендицит, някои видове рак (като рак на ректума и на пикочния мехур) и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това се предполага, че редица други така наречени цивилизационни болести също са резултат от неправилен начин на живот, включително липса на течности, или че някои цивилизационни болести са или първи симптом, или резултат от трайна лека дехидратация - това са болки в гърба, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хипертония ... .

Колко вода да пием?


Нуждата от течности е строго индивидуален въпрос, който зависи от множество външни и вътрешни фактори – напр. телесно тегло, възраст и пол, състав и количество на храната (съдържание на вода, сол, протеини и калории), физическа активност, температура и влажност на средата, в която се намира, включително въздушен поток, вид облекло и телесна температура, текущо здравословно състояние , хидратация на тялото и др.

шише вода

Индивидуални нужди от вода


Всеки човек има своята оптимална нужда от свободни течности, която също варира във времето. Това изискване може да варира от по-малко от един литър на ден (при заседнал човек, който яде предимно растителни, зърнени и бобови храни с ниско съдържание на сол) до няколко литра на ден (при човек, който яде прекалено солена или сладка диета с ниско съдържание на сол ). Повишената нужда от вода се влияе от интензивна физическа работа, спортуване или движение в гореща среда.

При втората категория дневната нужда може да надхвърли дори пет литра. Всеки трябва да намери своето оптимално количество течности!

Кога се появява жаждата?


Жаждата може да ни сигнализира за необходимостта от пиене, но си струва да знаем, че жаждата не е ранен признак за нужда от вода, тъй като се появява едва когато сме 1-2% дехидратирани. Освен това чувството за жажда намалява с възрастта.

От друга страна, засиленото чувство на жажда може да бъде симптом и на някои заболявания (напр. диабет), а има и така наречената пристрастяваща жажда, която може да не е признак за нужда от течности.

Когато няма достатъчно течност


Рискът от дехидратация е по-голям при малки деца, които имат нисък общ обем вода в тялото и нормалните дневни загуби представляват значителна част от него, а при възрастните хора, при които обемът на общата вода също намалява, способността на реабсорбирането на вода в бъбреците се влошава и чувството за желание е отслабено.

Когато търсим индивидуалната нужда от течности, можем да разчитаме на няколко основни симптома. Освен чувството за жажда, симптомите на липса на течности включват сухота в устата, сухи устни и език, малко количество тъмно жълта урина, склонност към запек, хълцане при хранене, стягане в коремната област или суха кожа.

Когато има твърде много течност


Напротив, симптомите на излишната течност са: често уриниране, особено през нощта, изпотяване в покой при нормални температурни условия, влажни ръце или крака.

Въпреки че липсата на течности е свързана с няколко риска, трябва да се каже, че дори постоянният им излишък - тоест пиенето на много повече течности, отколкото тялото се нуждае - не е здравословно за тялото.

какво да пия?


Въпреки че най-здравословната напитка е чистата вода, можете да си позволите по-разнообразен състав от напитки без страх. Необходимо е обаче да се предпочитат подходящи напитки и да се ограничи консумацията на неподходящите, както и да се внимава с тези напитки, които могат да бъдат условно подходящи или неподходящи в зависимост от това колко и колко често ги пием.

Подходящи напитки


Чистата вода е най-подходяща за постоянно пиене от хора, независимо от възрастта и здравословното състояние - пиене на филтрирана чешмяна вода или бутилирана, изворна и слабо минерализирана натурална минерална вода без въглероден диоксид. Тази вода може да се консумира без ограничаване на количеството, пропорционално на нуждите на организма. Най-добра е обаче филтрирана вода без хлор с рН 7-7,5.

Подходящи напитки са също плодови и зеленчукови сокове, разредени с вода, неподсладени и не много силни чайове (особено зелени) или напитки от печен боб. Билковите чайове, освен ако не са лечебни, не трябва да се пият много често и е препоръчително да се сменят.

Неподходящи напитки


Напитките, които трябва да се избягват или консумират много рядко, включват различни „безалкохолни напитки“: лимонади, напитки кола, ароматизирани минерални води, енергийни напитки, нектари и др.

Причината е захарта, която само засилва усещането за жажда и нейните „празни калории“; също изкуствени подсладители, някои от които повишават апетита, или въглероден диоксид, който заедно с органичните киселини (овкусителни вещества) увреждат зъбния емайл и имат други недостатъци, изброени по-горе.

Внимавайте за кофеина


Кофеинът, съдържащ се в напитките кола, има диуретичен ефект (увеличава производството на урина, благодарение на което от тялото се отделя повече течност, отколкото трябва да се получи след пиене на напитката). Освен това е леко пристрастяващо вещество, което води до хиперактивност при децата. Фосфорната киселина, която също е съставка в напитки кола, вероятно ще увеличи риска от остеопороза.

Кафето, черният чай (кофеин) и алкохолните напитки не са част от питейния режим (не се зачитат към необходимото дневно количество течности), те могат да бъдат само вкусова добавка към диетата. Те определено трябва да се използват пестеливо. Дори здрав възрастен не трябва да пие повече от 0,5 литра бира или 0,2 литра вино на ден. Кафето трябва да се измие с чаша чиста вода.

Как да се хидратираме правилно?


За „здравословната“ хидратация са важни не само приемът и съставът на течности, но и съставът на диетата.

Трябва да се пие през целия ден, като се започне от сутринта (чаша чай или кафе не е достатъчна, за да компенсира загубата на вода през нощта). Човек не е камила, за да изпие запасите си веднъж на ден. Необходимо е да се регулира консумацията на течности в съответствие с текущото натоварване и нужда.

Най-добрата течност за горещо време е обикновена вода или вода с вкус на лимон и мента. Сладките и студени напитки засилват чувството на жажда.

Водата за ежедневна консумация не трябва да е кисела, а леко алкална. Знаете ли, че сега можете да имате източник на здравословна алкална вода в дома си. Открийте повече.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Назад към съдържанието