Как да се грижим за зъбите и венците, какво може да се използва в допълнение към четкането

Към съдържанието

Как да се грижим за зъбите и венците, какво може да се използва в допълнение към четкането

Каливита
Редовното почистване и дезинфекция на устната кухина значително намалява появата на кариес. За това могат да се използват някои лечебни билки. Зъбите също се укрепват чрез адекватно снабдяване с основни минерали и витамини.

Какви билки и масла поддържат здравето на зъбите и венците


Билките с антисептични и противовъзпалителни свойства ще имат благоприятен ефект върху зъбите, възпаление на венците и други орални заболявания. Екстракти и етерични масла от тези билки се добавят към пасти за зъби и води за уста. Определено си струва да използвате продукти, които съдържат естествени активни съставки. Сред тях е например Organicare Fresh Lemon Herbal Toothpaste, паста за зъби, съдържаща билки и аромат на лимон, която има освежаващо и противовъзпалително действие, както и нежно почиства зъбите и успокоява възпалените венци. При редовна употреба екстрактът от исландски лишей и съдържащият се в него цинков цитрат ще помогнат за предотвратяване образуването на плака и зъбен камък.

Здравето на нашите венци се поддържа от танините, които спомагат за укрепването на венците. Танините се срещат в големи количества, напр. в чай и дъбова кора. Отвара от дъбова кора се използва за изплакване на гърлото, както и за изплакване на устата. За това е подходяща и отвара от салвия, чието етерично масло и салвин лактон също имат антибиотично действие.

Лечебни билки


Народната медицина използва и запарки от билки, които имат лечебно действие за лечение на устната кухина. Те включват например бял равнец, лайка (и двете билки съдържат медицински азулен), рапица и невен. Заздравяването на лигавиците се ускорява и от алантоина, който се съдържа между другото в черния оман и меда. Запарка от двете билки може да се използва за гаргара при трудно зарастващи възпаления на устната кухина (пародонтоза) или пародонтоза.

Ментол и други етерични масла


Значително антисептично действие имат и етеричните масла на някои растения. Ментолът, който е част от ментовото масло, много често се използва в продукти за устна хигиена. Локално дразни студовите рецептори и предизвиква приятно усещане за студ. Използват се и етерични масла от карамфил, маточина, мащерка, смирна, камфор, мирта, евкалипт, копър и канела. Маслото от риган, което е част от продукта Oregano Oil, също е подходящо за изплакване на гърлото и устата. За целта използваме 2-3 капки, които разреждаме с вода или мляко, в което продуктът се разтваря по-добре.

Какви хранителни добавки могат да се използват за грижа за здрави зъби и венци.


За здравето на нашите зъби е важно преди всичко как се храним, дали имаме достатъчно количество минерали, микроелементи и витамини, които са необходими за зъбите. Това са основно калций, магнезий и витамин D. Всички тези основни вещества се съдържат в продукта Strong Bones и в препарата D-Drops. Те със сигурност трябва да станат ежедневни хранителни добавки, както и таблетките за смучене с коензим Q10, които са полезни за венците, и течен хлорофил, който помага при лош дъх.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Назад към съдържанието