Кои билки поддържат най-добре имунитета ви?

Към съдържанието

Кои билки поддържат най-добре имунитета ви?

Каливита
Народната медицина произлиза от мъдростта, натрупана от хиляди години на използване на билки, минерали, вода и земни елементи. Във всяко кътче на Земята хората са търсили начини за лечение, като по този начин са придобивали ценни знания, които са предавали на своите потомци. Днес имаме възможност да научим и използваме всичко, което е възможно чрез историята на натрупаната мъдрост. Така традиционната източна медицина (китайска медицина), индианската народна медицина и европейската народна медицина се срещат в Samburex чрез бъз, лилаво ехинацея (Echinacea) и астрагал (Astragalus) за успокояване на настинки. Ехинацеята е едно от най-известните имуностимулиращи растения; укрепва естествения имунитет на организма, подпомага работата на имунната система и горните дихателни пътища. Астрагалът в комбинация с ехинацея е много ефективно средство за укрепване на естествения имунитет. Действието на продуктите SambuRex е допълнително подсилено от витамин С, който допринася за правилното функциониране на имунната система и предпазва клетките от оксидативен стрес.

Плодове от бъз


Общото звено на всички поверия и народни приказки за бъза е неговата защитна роля. Бъзът бил свещен в цяла Северна и Западна Европа и всичките му части се считали за благословия и дар от майката земя, която живее в него. Пееха се песни, посветени на това растение - в Англия това беше Elderly mother, в Дания Hyldemoer, в Германия Frau holle. Способността на това растение да пониква от повредени клони и да пуска корени от резници символизира регенерацията.

За келтите бъзът е бил символ на раждане и смърт. Според келтския хороскоп хората, родени в знака на бъза (25 ноември - 23 декември), са склонни към изследвания, компетентни, обичат да бъдат свободни, имат много късмет в живота. Лечебните свойства на бъза дори са възхитени от Шекспир в комедията „Веселите съпруги на Уиндзор“ с думите: „Какво казва моят Ескулап, моят Гален, моето бъзово сърце?“

Плодове от бъз

Какви лечебни свойства има бъзът


Споменава се още по времето на Хипократ, Плиний Стари, Гален. В книгата Complete Herbal от 1653 г. Никълъс Кулпепър оценява това растение като по-полезно от другите билки. Той отново е издигнат високо от немския католически свещеник от 19-ти век Себастиан Кнайп, който се смята за възраждането на натуропатичната медицина в Европа. Бъзът се използвал най-често при остри респираторни инфекции. Използва се и като тоник за тяло, особено за деца, което може да се обясни с доста високите нива на фолиева киселина и минерали, както и червени пигменти.

Как действа бъзът като антивирусно средство срещу настинка и грип?


През 90-те години на миналия век беше открито, че активните вещества (вероятно антоцианини) в бъза предотвратяват предаването и размножаването на грипни вируси in vitro. Веществата, съдържащи се в бъза, стимулират частта от имунната система, отговорна за първата линия на защита срещу опасни микроорганизми. Затова бъзът е идеален за профилактика и ранен стадий на инфекция.

Механизми на антивирусно действие


  • Бъзът може да попречи на вируса да се прикрепи, като увреди външната обвивка на вируса
  • Може да увеличи производството на възпалителни цитокини при здрави индивиди
  • Лектините (аглутинин), присъстващи в бъза, могат да попречат на вирусните протеини да се свържат с респираторните рецептори (сиалова киселина), като по този начин предотвратяват инфекцията. Молекулите на сиаловата киселина на клетъчната повърхност действат като химически маяци за грипния вирус. След като вирусът открие сиаловата киселина, той може да се свърже и да зарази клетката.

Допълнителна помощ при инфекция са и други ценни вещества, съдържащи се в бъза, като:

  • витамин С, който укрепва имунната система и защитните ни механизми,
  • етерични масла, които имат противовъзпалителен, аналгетичен ефект върху гърлото,
  • гликозиди - укрепват сърцето

По-малко известни ползи за здравето от използването на екстракти от бъз.


  • Сърдечно-съдово здраве – флавоноидите и антоцианините имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, което значително предпазва сърцето и кръвоносните съдове от стареене и дегенерация. По съдържание бъзът далеч превъзхожда боровинките, боровинките, годжи бери и къпините. Освен това, благодарение на високото съдържание на калий, консумацията на бъз е особено полезна за правилния сърдечен ритъм. Калият е важен за мускулната контракция, гъвкавостта и водния баланс.
  • Помощ при херпес – херпесът се причинява главно от грип, вирусна инфекция, отслабена имунна система или психически стрес. Благодарение на витамините А, С и калия, бъзът има профилактичен и лечебен ефект.
  • За здравословен метаболизъм, особено при диабет
  • Запазване и подобряване на зрението
  • При анемия за укрепване на кръвта.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Назад към съдържанието