Витамин С - свойства, приложение и дозировка

Към съдържанието

Витамин С - свойства, приложение и дозировка

Каливита
Публикуван от Каливита партньор в Витамини · 6 април 2023
Tags: ВитаминС
Като част от съвременните молекулярни медицински изследвания са открити цял набор от важни ефекти на витамин С. сърдечно-съдови заболявания, алергии и много други заболявания, като например заздравяване на фрактури.

Каква е ролята на витамин С в организма


Витамин С действа предимно като донор на електрони. Това е важно за правилното функциониране на ключовите ензими, които участват в синтеза на колаген в кожата и хрущялите, кръвоносните съдове и раните, или в ензимите, които синтезират карнитин. Витамин С също е от съществено значение за синтеза на допамин и други пептидни хормони и неговите антипролиферативни (инхибиращи растежа) ефекти върху някои видове ракови клетки са значителни. През последните години беше възможно да се характеризира по-точно не само профилактичният ефект от достатъчното снабдяване с витамин С, но и терапевтичният потенциал на високи дози витамин С (няколко грама на ден) за много патологични състояния, особено при хроничен стрес.

Витамин С е известен преди всичко като ефективен витамин при настинки. Укрепва имунната система, но напоследък са открити и други положителни ефекти върху работата на организма ни. Това би означавало, че това вещество е дори по-важно за нашето тяло, отколкото сме предполагали! Нека да разгледаме пет от тях!

Как витамин С подпомага лечението на тревожност и депресия.


Помага в борбата със страховете. По-рано беше показано, че високите дози витамин С могат да помогнат за регулиране на свързаните със стреса физиологични реакции (напр. понижаване на кръвното налягане), като допълнение към лекарствата, той може също да подпомогне психотерапията на депресия. Опитът показва и неговата роля в борбата с тревожността.

В едно проучване гимназистите са разделени на две групи. Единият получавал 500 mg витамин С дневно, а другият получавал плацебо. След това степента на тревожност на тези млади хора беше измерена с помощта на Инвентаризацията на тревожността на Бек (BAI). Този метод е разработен за тези цели и се използва непосредствено преди изпита и след това 2 седмици след него. BAI на учениците в плацебо групата не се промени (остана умерен), докато в групата на витамин С падна от „умерено“ до по-здравословен „нисък“ резултат за тревожност.

Защо витамин С е важен за възрастните хора.


Може да ви помогне да останете във форма дори в напреднала възраст. Японски изследователи изследвали 655 жени на средна възраст 75 години, които били разделени на четири групи въз основа на нивата на витамин С – от най-ниските до най-високите – и след това измерили физическата им годност. Установено е, че групата с по-високи нива на витамин С показва значително по-добри резултати, например при силата на захвата и стоенето на един крак. Това може да означава, че жените, които консумират повече витамин С, могат да запазят повече мускулна маса по време на менопаузата, когато мускулите са склонни да се свиват.

По-добро зрение с витамин С


Според британски изследвания може да помогне в борбата с катаракта. Британски изследователи са изследвали 324 еднояйчни близнаци в продължение на 10 години и са използвали въпросник, за да проследят хранителните им навици и приема на витамин С. Те установиха, че групата с по-висок прием на витамин С има 33% по-нисък риск от катаракта и техните лещи също са по-прозрачни от групите с по-нисък прием. витамин Ц

Повече енергия и по-добър метаболизъм на мазнините.


Подпомага физическата активност. Изследванията показват, че мъжете със затлъстяване на възраст 18-35 години, които преди това са били диагностицирани с дефицит на витамин С, са тренирали повече в резултат на приемането на добавки с витамин С. Половината от мъжете са получавали 1000 mg витамин С дневно в продължение на 8 седмици, докато другата група е получавала плацебо. В края на проучването изследователите използваха въпросник, за да разберат как се упражняват участниците. Те стигнаха до заключението, че групата, приемаща добавки с витамин С, се упражнява значително повече и по този начин изгаря повече енергия за същото време. Джонстън, който ръководи това проучване, също се фокусира върху тази тема в други проучвания. Според една от тях по-високите дози витамин С по време на интензивни тренировки водят до изгаряне на повече мазнини.

Витамин С предотвратява заболявания на нервната система


Ключова молекула в мозъка. Витамин С е добре познат антиоксидант, но може би по-рядко споменаван като един от ключовите протектори на централната нервна система. Витамин С се намира в големи количества в мозъка. Този витамин свързва свободните радикали, които се образуват по време на мозъчната дейност, като по този начин защитава нервната система. Присъствието му в централната нервна система е толкова важно, че се смята, че дефицитът му играе роля в развитието на различни заболявания на нервната система (деменция, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон).

Натурален витамин C 1000 Plus, получен от цитруси.


C 1000 Plus Calivita подпомага защитния ефект на имунната ни система с мега дози витамин С с удължена абсорбция и органични шипки, които засилват ефекта му в критичния период, когато тялото ни има най-голяма нужда от него. Освен това допринася и за правилното образуване на колаген, подпомага поддържането на здрави кръвоносни съдове, кости, хрущяли, зъби, венци и кожа.

Calivita C 1000 Plus

На кого и кога препоръчваме витамин C 1000 Plus?


  • Хора, склонни към инфекции.
  • През зимните месеци, за да може всеки да получи по-силна подкрепа за имунната система.
  • За хора, практикуващи спорт и извършващи тежък физически труд за намаляване на умората.
  • За хора в състояние на силно психическо напрежение, за подпомагане на правилното функциониране на нервната система.
  • Възрастни хора и хора в реконвалесценция.
  • Повишена абсорбция на желязо (особено при фертилни жени и пациенти с желязодефицитна анемия).

Какви са симптомите на дефицит на витамин С
Симптомите на дефицит на витамин С включват: отслабване на имунната система, чувствителност към инфекции, бавно възстановяване от заболяване, продължително зарастване на рани, кървене на венците, нагнояване, мускулни болки.

Интересни факти за витамин С

Унгарският учен Алберт Сент-Дьорди, който спечели Нобелова награда за изолиране на витамин С и изследване на ролята му, приема 1000 mg витамин C дневно до смъртта си на 93-годишна възраст, а когато се разболява, увеличава дозата на 8000 мг.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Назад към съдържанието