Инсулинова резистентност и наддаване на тегло

Към съдържанието

Инсулинова резистентност и наддаване на тегло

Каливита
Хромът е важен минерал, който играе роля в метаболизма на глюкозата като част от молекулата на хромодулин, която помага на хормона инсулин да изпълнява функциите си в тялото. Инсулинът е хормон, отделян от панкреаса, благодарение на който глюкозата може да навлезе в клетките през клетъчните рецептори, с които се свързва инсулинът. Инсулиновата резистентност, дефинирана като нарушена реакция на тялото към инсулин, е преддиабетната фаза на преход към пълен диабет тип 2, който предотвратява навлизането на глюкозата в клетките и използването й. По този начин излишната глюкоза се превръща в мазнини и се складира в тялото – в черния дроб, подкожната тъкан и др. Хромът влияе на глюкозния метаболизъм и позволява по-бърз транспорт на глюкозата през мембраната чрез друг инсулинонезависим механизъм – чрез активиране на ензима AMPK . Няколко проучвания показват, че активирането на AMPK чрез лекарства или други естествени средства увеличава транспорта на глюкоза в мускулите, независимо от действието на инсулина! Добавянето на хром стимулира активирането на AMPK, което води до намаляване на нивото на холестерола в клетъчната мембрана и по-добър транспорт на глюкоза.

Намаляване на глада


Повечето хора, които са се опитвали да отслабнат и да го задържат, са запознати с чувството на глад и силното желание за ядене. Гладът е основната пречка за дългосрочен и следователно по-здравословен режим на отслабване, който в дългосрочен план води до здравословно, постепенно намаляване на телесните мазнини, т.е. постигане на желаните резултати. В 8-седмично проучване 1000 μg хромов пиколинат на ден намаляват приема на храна, глада и глада при здрави жени с наднормено тегло. Други проучвания са фокусирани върху хора с преяждане и/или депресия, тъй като тези групи потенциално могат да имат най-голяма полза от потискането на апетита или глада. Осемседмичното проучване включва 113 души с депресия, които са разделени на две групи - едната получава 600 μg хром/ден под формата на хромов пиколинат, докато другата група получава плацебо. Наблюдавано е значително намаляване на апетита и апетита в групата, лекувана с хром, в сравнение с групата на плацебо. В допълнение, друго по-малко проучване разглежда възможните ползи от хрома при хора, страдащи от преяждане. Дози от 600 до 1000 μg хром на ден водят до намаляване на честотата на епизодите на преяждане и депресивните симптоми.

Отслабване


Един голям систематичен анализ (мета-анализ) изследва 9 различни проучвания, включващи хора с наднормено тегло, за да получи пълна картина дали този минерал е полезен за загуба на тегло. Като цяло, този анализ показа, че хромният пиколинат самостоятелно, без диета, води до загуба на тегло от 1,1 до 2,4 kg след 12 до 16 седмици употреба при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване. Бионаличността на хром може да се увеличи чрез допълнителен прием на витамини С и В3 и аминокиселини, особено фенилаланин, метионин и хистидин, които могат да свържат неорганичния хром в стомаха и да подобрят абсорбцията му в тънките черва. Можете да намерите тези аминокиселини в продуктите Shake One или Glam Up.

Когато имаме нужда от повече хром


  • При диабет и инсулинова резистентност, тъй като хромът засилва действието на инсулина, а всеки дефицит на хром води до нарушения в регулацията на глюкозата.
  • В случай на повишени триглицериди и намален HDL - добър холестерол.
  • Във всички диети за отслабване, особено при хора на средна и напреднала възраст, които имат инсулинова резистентност, диабет, високо кръвно налягане, така че като цяло това са фактори, които пречат и усложняват процеса на отслабване!
  • При травма и стрес, тъй като хормоните, секретирани в стресови ситуации (глюкагон и кортизол), променят метаболизма на глюкозата, а оттам и на самия хром.
  • При синдрома на поликистозните яйчници, тъй като е свързан с инсулинова резистентност.
  • В процеса на стареене, тъй като изследванията показват, че концентрацията на хром в тялото намалява с възрастта, така че по-възрастното население е по-вероятно да има дефицит на хром в сравнение с по-младото население.
  • При постоянни физически натоварвания, тъй като хромът се отделя с урината, което означава, че е допълнително необходим на спортисти и всички, които спортуват развлекателно.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Назад към съдържанието